Af Tina Svenstrup Poulsen, Formand for FYC

Endnu et år er gået, og det er nu tid til at gøre status over de aktiviteter, vi har haft eller deltaget i igennem det forgangne år.

Bestyrelsen anno 2006/2007

Ved generalforsamlingen 2006 overgik formandskabet fra region Øst til region Syd, og samtidig skulle vi tage afsked med Susette Krohn Terkelsen (afgående formand), Merete Heitmann (afgående sekretær), Jess Lambrechtsen (region Syd) og Sam Riahi (region Nord). Disse personer har alle ydet en stor arbejdsindsats for FYC, og den nye bestyrelse vil gerne benytte lejligheden til at takke herfor. Den nye bestyrelse kom til at bestå af: fra region Syd Tina Svenstrup Poulsen (formand) og Kristian Altern Øvrehus (sekretær), fra region Nord Bent Raungaard (webmaster) og Niels Henrik Krarup og fra region Øst Hanne RasmusenBerit Jensen og Christian Jøns.

Det kommende årsmøde

Igennem flere år har FYC’s årsmøde været et tilløbsstykke for medlemmerne. Selvom dette selvfølgelig er meget positivt, har det desværre medført nogle problemer. Værelseskapaciteten på Hindsgavl har ikke været stor nok til at rumme alle medlemmerne, hvorfor det har været nødvendigt at lave ventelister og inddrage værelser på det nærliggende Byggecentrum. Rent praktisk betød dette for de sidst tilmeldte en travetur i den kolde, mørke, fynske nat, eventuelt besværliggjort af aftenens indtag af ædle druer. Derfor besluttede den nye bestyrelse – ikke uden tøven – at bryde en gammel tradition og flytte årsmødet 2007 til Kolding Fjord. Dermed skulle der nu være plads til alle.

På såvel det faglige som det praktiske område vil vi også afprøve nye tiltag. Med hensyn til det faglige har vi planlagt en interaktiv session omhandlende trombokardiologi. På det praktiske område bliver der mulighed for online transportrefusion under selve mødet, ligesom de faglige seancer vil blive videofilmet og lagt på FYC’s hjemmeside. Vi håber, at disse nyskabelser vil blive godt modtaget.

De øvrige traditioner fortsætter dog uændret, dvs. muligheden for gåtur ved vandet, madpakkerne, dans efter middagen samt forhåbentligt et godt møde med såvel høj faglig kvalitet som godt socialt samvær. Bestyrelse vil samtidig benytte lejligheden til at takke Nycomed Danmark for deres sponsorering af såvel årsmødet som rejselegaterne.

Efterårsmødet 2006

Emnet for efterårsmødet i september var »Kardiogent shock fra den funktionsbærende enhed til den højtspecialiserede afdeling«. Ca. 45 engagerede tilhører var taget til Odense for at høre om håndteringen af patienten med kardiogent shock. Claus Tveskov fra Sygehus Svendborg indledte med en rædselshistorie om, hvor galt det kan gå, hvis patienter med kardiogent shock ikke modtages, udredes og behandles af kardiologer. Hans Eiskjær fra Skejby Sygehus redegjorde også med udgangspunkt i cases fra dagligdagen om de farmakologiske behandlingsmuligheder, hvorefter Christian Hassager fra Rigshospitalet fortalte om de mekaniske behandlingsmodaliteter – igen med udgangspunkt i virkelige patientforløb. Endelig havde anæstesiolog Henrik Schmidt fra Odense Universitetshospital et indlæg om de monitoreringsmæssige muligheder en Intensiv afdeling kan byde på. Den samlede konklusion på mødet var, at behandlingen af patienter med kardiogent shock ikke er nem, og de funktionsbærende enheder er velkomne til at kontakte de højtspecialiserede afdelinger ved tvivlsspørgsmål.

Mødet var traditionen tro sponsoreret af Pfizer, som også har indvilget i at sponsorere årsmødet i 2007. En stor tak skal lyde herfra.

Uddannelse 2006-2007

Udover tilrettelæggelsen af de ovenfor nævnte møder har bestyrelsen særligt været fokuseret på den kardiologiske videreuddannelse, dvs. hoveduddannelsen i Intern Medicin: kardiologi. Vi har valgt årligt at udsende spørgeskemaer til de læger, der er i gang med deres hoveduddannelsesforløb for at monitorere, hvorvidt de forskellige mål og kompetencer opnås og eventuelt kunne afdække, hvis der opstår problemer eller der forekommer store regionale forskelle. Derudover følges hoveduddannelsesforløbene også af de regionale uddannelsesudvalg, hvori FYC også er repræsenteret, og disse udvalg har kompetence til at ændre på de forskellige forløb. Slutteligt monitoreres hele den kardiologiske videreuddannelse også af den såkaldte inspektorordning, og som noget nyt har FYC fået mulighed for at udpege juniorinspektorer, som skal arbejde sammen med (senior)-inspektorerne. Da FYC også er repræsenteret i Uddannelsesudvalget under DCS, kan det samlet konkluderes, at vi har stor mulighed for at påvirke den kardiologiske videreuddannelse. Så hvis I har spørgsmål, problemer eller gode ideer, vil vi meget gerne høre fra jer.

Hoveduddannelsesforløbene

I det forgange år er den første revision af hoveduddannelsesforløbene sket. Det viste sig nemlig hurtigt, at de oprindeligt opstillede common trunk kompetencer var meget ambitiøse og svære at evaluere, derfor er disse nu reduceret ganske betragteligt og evalueringsproceduren ændret. De reviderede kompetencer gælder naturligvis for de fremtidige forløb. De igangværende forløb kan enten vælge at benytte de nye kompetencer eller fortsætte med den »gamle« ordning.

De specialespecifikke kurser har også gennemgået første revision. De læger, som aktuelt er i gang med deres forløb, har udtrykt ønske om, at kurserne samles i blokke istedet for at være 13 endags-kurser samt, at tidspunkterne for afholdelsen bliver annonceret i god tid af hensyn til arbejdstilrettelæggelsen hjemme i afdelingerne. Undertegnede har sammen med Hans Eiskjær gennemgået alle kurserne og foreslået, at de lægges sammen til 6 kurser jævnt fordelt over de første 4 år af uddannelsesforløbet. Endvidere er tidspunkterne fastlagt, og disse vil for fremtiden kunne findes på DCS’s hjemmeside. Dog afventes aktuelt DCS’s endelige godkendelse. Imidlertid medfører revisionen også en overgangsperiode for de læger, der har haft nogle kurser efter den »gamle« ordning og eventuelt har været forhindret i deltagelse i nogle af de afholdte kurser. Hvis I får problemer, så kontakt undertegnede.

Pointsystemet

Adgangen til et hoveduddannelsesforløb har hidtil været defineret ved hjælp af det såkaldte pointsystem, således at læger med flest point var bedst kvalificerede, og dermed førstevalg til en given stilling. De enkelte afdelinger skulle argumentere, hvis de ønskede en mindre kvalificeret læge ansat, og efter mine oplysninger har dette hidtil ikke været forekommet. Pointsystemet har dermed haft til formål at minimere nepotisme, og det har tilsyneladende fungeret. Imidlertid planlægges pointsystemet afskaffet, og erstattet af en decentral vurdering i de enkelte regioner. Forslaget er aktuelt i høring i de forskellige selskaber, men forventes indført trods protester, bl.a. fra uddannelsesudvalget under DCS.

Selve vurderingen skal foregå på baggrund af en »faglig profil«, som uddannelsesudvalget forventer at få til opgave at definere.

Uddannelsespris

Som det fremgår af ovenstående er uddannelsesemnet et stort og tidskrævende område, som fortjener stor opmærksomhed både på det organisatoriske plan men også hjemme i afdelingerne. Imidlertid er det ofte sådan, at anerkendelsen af de læger, som varetager tjansen som uddannelsesansvarlige, ikke står mål med arbejdsindsatsen, og ofte er det en daglig kamp af få uddannelse og drift til at gå op i en fælles samhørighed. Vi har derfor i FYC taget initiativ til etablering af en uddannelsespris, som skal gives til en person eller afdeling, som har ydet en ekstraordinær indsats indenfor den kardiologiske uddannelse. Det er derfor en stor glæde for os, at GlaxoSmithKline Pharma har givet tilsagn om at sponsorere denne pris, som vil blive uddelt første gang ved DCS’s årsmøde 2007.

Afsluttende bemærkning

Mit første år som formand er nu snart gået, og det har været sjovt, lærerigt og med mange spændende arbejdsopgaver. Men vigtigst af alt, så har det været en fornøjelse at opleve, at vi kan gøre vores indflydelse gældende. Jeg håber derfor, at nye kandidater vil være klar til at deltage i arbejdet i bestyrelsen i stedet for Hanne Rasmusen, Bent Raungaard og Christian Jøns, som alle stopper i bestyrelsen i forbindelse med årsmødet – tak for jeres store indsats. For de af jer, der desværre er forhindret i at deltage i årsmødet, så husk, at de faglige indlæg placeres på hjemmesiden (www.FYC.dk). Slutteligt en tak til Medtronics som fortsat sponsorerer vores hjemmeside.

Tina Svenstrup Poulsen
Formand for FYC

Gå til toppen