Af Svend Eggert Jensen, Formand for FYC

Medlemstallet har nu rundet 300.

Bestyrelsen har i det forgangne år bestået af Lisette Okkels Jensen (Region Syd), Lars Videbæk (Region Syd), Lia E. Bang (Region Øst), Ulla Davidsen (Region Øst), Christian Gerdes (Region Nord), sekretær/kasserer Anne Kaltoft (Region Nord) og undertegnede formand (Region Nord).

Den nye bestyrelse konstituerede sig på det første møde. Således har Christian Gerdes været hjemmeside-ansvarlig mens Lisette Okkels Jensen og Lars Videbæk har været ansvarlige for gennemførelse efterårsmødet.

Vores hjemmeside www.fyc.dk er blevet pudset op og har fået et nyt design. Hjemmesiden indeholder bl.a. e-mail adresser til samtlige bestyrelsesmedlemmer, nyheder, uddannelses-info med relevante links, arkiv og en masse hjerte-rigtige links til bl.a. DCS’ hjemmeside og gamle numre af Cardiologisk Forum med meget mere. I samme omgang er medlemskartotek blevet elektronisk og en stor del af tidligere tiders snail-mail er blevet afløst af hurtigere og billigere e-mail. Næsten 85% af medlemmerne modtager nu deres FYC-post via e-mail. På www.fyc.dk er der også blevet plads til en elektronisk medlemsdebat om konsekvenserne af DCS’s konkrete uddannelses-udspil og den generelle fagpolitiske debat i anledning af den nye speciallægeuddannelse. Hjemmesidens drift er sponsoreret af AstraZeneca.

Efterårsmødet, som afholdtes i Odense torsdag den 4. oktober under overskriften "Non-invasive metoder ved udredning af iskæmisk hjertesygdom, fokus på styrker og svagheder", var et velbesøgt og godt møde takket være de fire gode og inspirerende oplægsholdere: Overlæge, dr.med. Hans Mickley, Odense Universitetshospital (arbejdstest), Bettina Nørager, Svendborg Sygehus (stress-ekkokardiografi), Morten Bøttcher, Skejby Sygehus (myokardiescintigrafi) og Won Yong Kim, Skejby Sygehus (MR koronarangiografi). Mødet var sponsoreret af Pfizer.

Foreningens væsentligste arbejdsopgave i det seneste år har været, at søge indflydelse på udformningen af den nye speciallægeuddannelse i det kommende speciale Intern Medicin:Kardiologi. Gennem fast FYC-repræsentation i det DCS-udvalg der har forestået udformningen af først slutkompetencerne for den kardiologiske speciallæge og senere de kardiologiske delkompetencer for samtlige medicinske speciallæger (Common Trunk) har vi haft gode muligheder herfor. De nævnte kompetencelister er udarbejdet i samarbejde med henholdsvis overlæge Rolf Steffensen (Hillerød) og overlæge, dr.med. Peter Riis Hansen (KAS Gentofte). Det har været særligt tilfredsstillende at se, at der i dette arbejde har været fuld enighed mellem FYC og DCS om formålet, nemlig beskrivelsen af den kardiologiske kompetence, der bedst sikrer de danske hjertepatienter en moderne, evidens-baseret akut modtagelse, behandling og efterbehandling.

DCS’ vision om etablering af den funktionsbærende kardiologiske enhed dør-om-dør med den intern medicinske FBE støttes af FYC, som ser et decentraliseret uddannelsespotentiale i den funktionsbærende kardiologiske enhed. Ifølge Speciallægekommissionens betænkning skal den overvejende del af speciallægeuddannelsen i fremtiden nemlig placeres udenfor universitetsafdelingerne, dvs. på centralsygehusene. Man må endvidere forvente, at specialet i stadig stigende grad får behov for speciallæger til akutte opgaver. Med andre ord skal FYC’s nuværende medlemmer i højere grad end det var tilfældet da de nuværende seniore kardiologer var under uddannelse, forvente at skulle gå i en eller anden form for vagt resten af karrieren. Vagtbelastningen kan lettest udtyndes og vedligeholdelsen af det faglige niveau bedst sikres gennem etablering af større enheder, fx funktionsbærende kardiologiske enheder, hvor flere fastansatte speciallæger endvidere vil have bedre muligheder for at skabe et effektivt uddannelsesmiljø. Om disse funktionsbærende kardiologiske enheder så er fysiske enheder eller murstensløse samarbejder er formentlig ikke afgørende. Telemedicin og den generelle IT-udvikling vil med sikkerhed skabe nye muligheder for samarbejde mellem landets kardiologer.

Arbejdet med den eksakte beskrivelse af det faglige indhold i Common Trunk går langsomt frem. Meget langsomt. Som bekendt har vi argumenteret for nødvendigheden af et ikke ubetydeligt kardiologisk indhold i Common Trunk, hvilket imidlertid er blevet væsentligt reduceret af de øvrige medicinske specialer. Specielt er ekkokardiografisk kunnen taget helt ud af kompetencelisten trods gentagne protester fra DCS. Vi mener, at kompetencen til at tage imod akutte hjertepatienter bør omfatte adgang til akut ekkokardiografi. Varigheden af Common Trunk er endnu ikke fastlagt, men der gættes på 3 år.

Indholdet i den specialespecifikke del af uddannelsen, der følger efter gennemført Common Trunk er for længst defineret af DCS. Der arbejdes for tiden med at placere kompetencerne i det samme format som alle de andre specialer. Varigheden af denne del af uddannelsen er endnu heller ikke afgjort, men der gættes også her på 3 år.

Årets højdepunkt i FYC er årsmødet, som igen i år kan afholdes som et internat på Hindsgavl Slot takket være et sponsorat fra Nycomed. Mødet gennemføres i week-end’en den 13. og 14. april. Der er som sædvanlig lagt op til et afvekslende program med lidt for enhver smag: "Anderledes kardiologi" med debatoplæg ved overlæge, dr.med. Per Fink og akupunktør, speciallæge Søren Ballegaard, præsentation af udvalgte afhandlinger fra året der gik, uddeling af rejselegater, state-of-the-art forelæsning ved overlæge, dr.med. Lars Køber, og uddannelsessession med oplæg ved overlæge, dr.med. Peter Riis Hansen, overlæge, dr.med. Kristian Emmertsen og Amtssundhedsdirektør i Viborg Amt Henning Bruun-Schmidt.

FYC er i den heldige situation, at der er stor interesse for at støtte vores arbejde. Vi har derfor i det forgangne år kunnet gennemføre sponsorforhandlinger med flere medicinalfirmaer. Der er særlig grund til at takke Nycomed, Pfizer og AstraZeneca for samarbejdet.

Svend Eggert Jensen
Formand for FYC

Gå til toppen