30. september 2004 Odense Universitetshospital

Referat ved Susette Krohn Therkelsen

Torsdag d. 30. september holdt FYC efterårsmøde på Odense Universitetshospital. Overskriften i år var »Invasiv Kardiologi – Hvad sker der i Kardiologisk Laboratorium«. Mødet blev ledet af Bent Raungaard og var velbesøgt med knap 40 deltagere. Vanligvis plejer foredragsholderne at være »FYC’ere«, men da området med invasiv kardiologi overvejende varetages af mere seniore læger, havde vi i år inviteret tre foredragsholdere, som alle er overlæger med særlig interesse for invasiv kardiologi.

Per Thayssen (Odense Universitetshospital) lagde ud med at fortælle om venstresidig hjertekaterisation og hvilke mere specielle undersøgelsesteknikker man kan få hjælp af i sin evaluering af patienten. Principperne for basal trykmåling og måling af Fraktioneret Flow Reserve (FFR) blev gennemgået. Hvor kan man så bruge FFR? Som hovedregel kan man sige, at hvis FFR < 0.75 så indikerer det, at den pågældende læsion er behandlingskrævende dvs. ballon/stent. Efter ballon/stent bør FFR være > 0.9. Derefter fornemmede man, at vi fik en af mærkesagerne. En almindelig KAG er jo basalt set et lumenogram, som viser den minimale lumen diameter og stenose sværhedsgraden. Men hos patienter med mere diffus arteriosclerose bliver lumen underdimensioneret med en almindelig angiografi. Løsningen på dette problem er IntraVasculær Ultralyd (IVUS). Indikationerne for IVUS er »normale« kar på angiografien, komplexe læsioner, plaque karakterisering, kontrol efter hjertetransplantation, ved tvivlsomt signifikante læsioner og som guidance ved intervention. I Odense laver de ca. 150 rutine IVUS undersøgelser og 100- 150 forskningsundersøgelser om året.

Jens Flensted Lassen (Skejby Sygehus) fortalte derefter om PCI. Det vil sige, at han havde valgt at tage udgangspunkt i alle de ting der kan gå galt i forbindelse med PCI. Han kunne vise adskillige egne cases med mange forskellige komplikationer, og alle ledsaget af angiografien eller andre illustrative billeder. Vi så fx de »flotteste« billeder af luftbobler i koronarkarrene, stenttrombose og en stent med vrangen ud som en sok (den var blevet trukket med ud med det distale net) – der havde godt nok også været lidt modstand, da nettet skulle trækkes ud! Man kunne efterhånden godt forstå at hjertestop på bordet, var blandt de mindst frygtede komplikationer. Jens’ indgangskommentar var »Hav altid en behandlingsstrategi klar i tilfælde af komplikationer«, og vi fik da også et par gode råd. Ved kredsløbssvigt kan man fx med et godt tryk på leveren give patienten en god autotransfusion udover Trendelenburg m.v. Men hatten af for Jens – en mand der på den måde tør udstille sine egne »mindre heldige episoder« kan man kun have respekt for.

Dagens sidste indlæg omhandlede højresidig hjertekaterisation, og blev holdt af Regitze Videbæk (Rigshospitalet). Der er forskellige indikationer for højresidig hjertekaterisation, blandt andet trykmåling, behov for myocardiebiopsi og bestemmelse af iltmætning i de forskellige kar og kamre med henblik på bestemmelse af størrelse af en evt. shunt. Derudover kan man beregne minutvolumen, som kan bestemmes med forskellige metoder som fx termodilution. Hvis patienten ikke har en shunt er der også en god sammenhæng mellem blandet venøs iltmætning og minutvolumen. Endelig bruges højresidig hjertekaterisation i udredningen af patienter med primær pulmonal hypertension og forud for hjertetransplantation. I begge tilfælde handler det om at vurdere lungekarmodstanden. Udredningen kan hjælpes af medikamentel intervention med inhalation af NO eller andre kardilaterende stoffer.

Trods det sene tidspunkt på en almindelig arbejdsdag, var der stor spørgelyst blandt deltagerne. Og før vi alle drog hjem var der sandwich og hyggesnak. Vi siger tak til Pfizer, som sponsorerede mødet uden restriktioner.

Allerede nu vil jeg gerne reklamere lidt for de næste arrangementer i FYC regi. Vi har besluttet at følge op på forsommerens succes med kurser i brugen af Personal Digital Assistents (PDA’er, lommecomputere). Der vil blive afholdt et kursus i København d. 20. januar 2005 og i Århus d. 3. februar 2005. Det vil have karakter af et »gåhjem møde« sidst på eftermiddagen eller først på aftenen. Underviser vil som sidst være Christian Tørring. Nærmere information følger senere via mail og via www.FYC.dk.

Sæt også allerede nu kryds i kalenderen i weekenden d. 9.-10. april 2005, hvor vi igen holder årsmøde på Hindsgavl i Middelfart. Vi er ved at sætte et godt program sammen, og jukeboksen er bestilt. Så mød op til en god blanding af fagligt indhold og hyggeligt samvær med kolleger fra hele landet.

Susette Krohn Therkelsen 
Formand for FYC

Gå til toppen