9-10. april 2005 på Hindsgavl Slot
Referat ved Merete Heitmann
Traditionen tro blev årsmødet holdt i de smukke rammer på Hindsgavl Slot. Årsmødet er efterhånden blevet et tilløbsstykke og igen i år måtte vi tidligt melde fuldt hus. Kun på baggrund af sidste øjebliks afbud lykkedes det at finde plads til alle. Vi har tidligere haft problemer med manglende afbud, men må i år rose medlemmerne for, at ingen undlod at møde op uden at melde afbud. Tak for det – det betød, at de sidste på ventelisten kom med.
Mødets første sessioner havde globale perspektiver. Professor, overlæge, dr. med. Ole Færgeman indledte med betragtninger omkring »the global burden of disease«. Et overordentligt inspirerende indlæg, der tog udgangspunkt i at aterosklerotiske sygdomme udgør en epidemi, som blot er en af mange uheldige konsekvenser af industrialisering og urbanisering. Indenfor epidemien er der en bedre og bedre forståelse for, hvorledes samspillet mellem miljø og genetisk variation afgør, hvem der rammes af sygdom tidligt eller sent i livet og hvorledes behandling af de ramte kan tilrettelægges farmakologisk eller invasivt kardiologisk. Det blev påpeget, at de kardiologiske selskaber og forsamlinger tillige har en autoritet, som bør anvendes til at påvirke udformingen af europæisk, statslig og regional politik for bl.a. landbrug, industri og byplanlægning, således at aterosklerotisk sygdom bliver sjældnere og vores omgivelser mere fornøjelige.
1. reservelæge Henning Bundgaard (Rigshospitalet) fortalte herefter på ganske underholdende vis om sine erfaringer fra Grønland samt sine to år i Sidney på en invasiv kardiologisk afdeling. Vi hørte om, hvordan man klarer de praktiske forhindringer, får familien med og hvordan det så er at være læge i et angelsaksisk blandet privat/offentligt regi med dansk mentalitet i bagagen. Der var mange spørgsmål fra salen og mange ville gerne høre om, hvordan den første kontakt knyttes. En oplagt indgangsvinkel er forskning, hvor internationale kontakter ofte følger.
Efter frokost med smuk udsigt til Lillebælt blev tre udvalgte akademiske afhandlinger præsenteret. Efter sidste års succes med oversigts perspektiv havde bestyrelsen igen i år anmodet om, at afhandlingerne blev præsenteret som mini-state-of-the-art inden for emnet krydret med egne data.
Jens Friberg ph.d (Bispebjerg) indledte med en oversigt over epidemiologien af atrieflimren og præsenterede interessante data baseret på Østerbro undersøgelsen. Det tyder på, at hos kvinder med atrieflimren er risikoen for stroke væsentlig højere end hos mænd med atrieflimren.
Michael Mæng ph.d (Skejby) holdt en flot forelæsning med titlen: »Thrombus and Neointima formation after angioplasty: Experiments in a porcine restenosis model«. Michael har udført angiografiske undersøgelser af coronarkarrene for at se efter trombedannelse og fortalte om trombosens betydning som matrix for arvævsdannelse efter angioplastik.
Berit T Jensen ph.d (Helsingør) gav en oversigt over fysiologiske og patofysiologiske aspekter af QT-dynamik og redegjorde for, om man ud fra abnormiteter i ventriklernes repolarisation efter AMI kan prediktere død og re-AMI.
Således akademisk opdateret og globalt inspireret fortsatte mødet med uddeling af Nycomed Danmark’s Rejselegat for Yngre Cardiologer.
Lørdagens indlæg sluttede med generalforsamlingen (omtalt andetsteds) efterfulgt af en udsøgt middag, godt socialt selskab og for nogen dans til den lyse morgen.
Søndag blev indledt af overlæge dr.med Steen Pehrson fra Rigshospitalet, der holdt »state of the art« forelæsning om arytmi diagnostik og behandling. Et meget informativt og opdaterende fordrag og et afsluttende indlæg om dyreverdenens fysiologi og arytmi kompleksitet fremkaldte udtalt latter blandt tilhørerne.
Den afsluttende session på årsmødet var igen i år tildelt implementeringen af den nye speciallægeuddannelse. Susette Krohn Therkelsen, FYC’s repræsentant i Videruddannelsesudvalget under Dansk Cardiologisk Selskab gjorde status og redegjorde for, hvordan det går med implementeringen. Hvor er vi nu og hvor er vi på vej hen (se andetsteds). Herefter talte Lisette Okkels Jensen om, hvordan det går med lægerne i de nye hoveduddannelsesblokke. En rundspørgelse til de 20 først ansatte medførte svar fra 18 og afslørede en stor grad af tilfredshed (se andetsteds). Bent Raungaard gjorde herefter status over arbejdet med overgangsblokkene. Region nord og syd er godt i gang med etablering af disse, mens region øst halter noget bagefter.
Sidste emne på dagsorden var en pro et contra session over den nye speciallægeuddannelse med overlæge Kristian Emmertsen (Skejby) og overlæge Kristian Korsgaard Thomsen (Esbjerg). Der fremkom mange gode argumenter fra begge lejre og det førte til en god diskussion mellem panelet og salen.
Bestyrelsen takker de mange fremmødte FYC-medlemmer og foredragsholderne for deres store engagement. Også en stor tak til Nycomed Danmark som endnu engang muliggjorde afholdelse af vores årsmøde i de dejlige rammer på Hindsgavl Slot.