Af Anne Kaltoft, Formand for FYC

Det går godt i Foreningen af Yngre Cardiologer. Vi er flere end 300 medlemmer, og vi er generelt meget aktive !

De sidste 2 år har bestyrelsen bestået af de samme 7 personer, nemlig Lisette Okkels Jensen (Region Syd), Lars Videbæk (Region Syd), Lia E. Bang (Region Øst), Ulla Davidsen (Region Øst), Svend Eggert Jensen (Region Øst (det første år dog Region Nord)), Christian Gerdes (Region Nord) og undertegnede (Region Nord). Umiddelbart efter sidste generalforsamling april 2002 måtte vi dog afholde en extraordinær generalforsamling for at flytte lidt rundt på posterne i bestyrelsen. Svend Eggert Jensen, ønskede pga jobskifte - og dermed regionsskifte - at fratræde som formand for FYC. Formandskabet blev opretholdt i Region Nord, idet Christian Gerdes blev valgt som ny sekretær og undertegnede som ny formand. Svend Eggert Jensen fortsatte som menigt medlem af bestyrelsen.

Christian Gerdes har ud over at fungere som foreningens sekretær også været vores web-master. Web-masteren har vedvarende holdt hjemmesiden www.fyc.dk opdateret og qua relevante links og de nyeste referater fra foreningens aktiviteter er det en yderst velfungerende hjemmeside. Da størstedelen af foreningens medlemmer tilmed har tilsluttet dig den e-mail baserede post-udsendelse er det nu muligt at foretage annoncering af foreningens aktiviteter stort set uden brug af den dyrere og noget mere besværlige udsendelse af almindelig brev post.

Astra Zeneca takkes for sponsorering af hjemmesidens drift.

Efter annoncering på hjemmesiden og udsendelse af "alle-mail" afholdt vi oktober 2002 et yderst velbesøgt efterårsmøde. Mødet handlede om arytmi og med oplæg fra fire af foreningens egne medlemmer blev vi opdateret på de nyeste kliniske undersøgelser og fik grundlag for flere spændende diskussioner om den kliniske implementering af disse. Tak til Ulrik Dixen, Hvidovre Hospital (atrieflimren), Finn Heath, Ålborg Sygehus (ICD-behandling), Jens Cosedis Nielsen, Skejby Sygehus (biventrikulær pacing) og Henrik Kjærulf Jensen, Skejby Sygehus (RFA-behandling). Trods et stigende tilbud om møder og selvom vi måtte afholde mødet sidst på en almindelig arbejdsdag, var der flere end 50 diskussionslystne deltagere i efterårsmødet, som ligeligt repræsenterende de tre regioner. Vi tror på, mødets placering i Odense — centralt i landet — er medvirkende for det høje fremmøde, og vi har derfor indtil videre valgt at opretholde placeringen af efterårsmødet her frem for som tidligere at rotere mellem regionerne.

Pfizer A/S takkes for sponsering af efterårsmødet.

Også i det forløbne år, har FYC været involveret i arbejdet med udformningen af den nye speciallægeuddannelse. Svend Eggert Jensen har i snart 2 år, sammen med Peter Riis Hansen, som er formand for Videreuddannelsesudvalget, deltaget som DCS-repræsentanter i Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe vedrørende målbeskrivelse for den fælles intern medicinske basisuddannelse "Common trunk". FYC har således været centralt placeret i dette arbejde, og det er fortsat en stor tilfredsstillelse at kunne konstatere, at der er god overensstemmelse mellem hvad FYC og DCS har af ønsker og visioner for den kommende speciallæge i intern medicin: kardiologi. Desværre har det vist sig meget svært at opnå tilsvarende enighed med repræsentanter for de øvrige specialer. Flere af de andre specialer mener, at vi i FYC/DCS er alt for ambitiøse i vores krav til hvilke kompetencer, læger der modtager, diagnosticerer og behandler akutte hjertepatienter bør beherske. Derfor er en stor del af arbejdet i Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse (DNRLV) kommet til at bestå i at få "barberet" de kardiologiske kompetencer i den fælles intern medicinske basisuddannelse og den endelige sammensætning af "Common trunk" kompetencerne er fortsat ukendt. Ved mødet i DNRLV primo marts 2003 fandtes målbeskrivelsen fortsat at være "langt fra at kunne godkendes" og i skrivende stund afventes den gennemgribende revision, som sekretariatet i Sundhedsstyrelsen er blevet pålagt at gennemføre. Vi ved således ikke, om det endelige resultat overhovedet er "spiseligt" set fra et kardiologisk synspunkt, og samtidig kan man frygte, at vores indflydelse via arbejdsgruppen nu er fjernet, idet revisionen foregår i Sundhedsstyrelsens regi.

Ud over den fælles intern medicinske basisuddannelse skal den fremtidige speciallægeuddannelse som bekendt også bestå af en specialespecifik del. Desværre er der også på dette punkt nogen diskrepans imellem vore ønsker og de rammer, Sundhedsstyrelsen har udstukket. I udkastet til ny bekendtgørelse om uddannelsen af speciallæger lægges der fra Sundhedsstyrelsen op til, at de specialespecifikke kompetencer skal kunne erhverves på 24 måneder, hvilket er en væsentlig reduktion i forhold til de aktuelle kardiologiske uddannelsesbetingelser. Sammenholdt med det reducerede kardiologiske indhold i Common trunk delen må det anses for ret umuligt at kunne nå at erhverve de kardiologiske kompetencer på 24 måneder. DCS har derfor afsendt høringssvar til Sundhedsstyrelsen, hvori der opfordres til, at den specialespecifikke del forlænges til minimum 36 måneder, enten ved at forlænge den samlede uddannelsesvarighed eller ved at reducere tiden (foreslået 36 måneder), der er afsat til erhvervelse af de fælles intern medicinske kompetencer.

Den nærmeste fremtid vil vise, om det fortsat er realistisk, at de første Common trunk intern medicinske uddannelsesforløb, som planlagt, startes i januar 2004.

Vi ser frem til FYCs årsmøde den. 3. og 4. maj 2003, som takket være et sponsorat fra Nycomed Danmark A/S afholdes som et internat på Hindsgavl Slot. Programmet er stort set fastlagt og vil også i år indeholde en god blanding af kendte travere og nye emner så som uddannelsessession, State-of-the-art forlæsning, i år ved overlæge, dr.med. Søren Boesgaard om "Avanceret hjertesvigtsbehandling af svært syge", præsentation af nogle af årets afhandlinger, "Hvad nytter det at kunne sin kardiologi, hvis man ikke kan fortælle om det - lægen som sundhedsformidler" med oplæg fra bl.a. Peter Q Geisling, uddeling af rejselegater og generalforsamling. Og derudover rig mulighed for socialt samvær med kolleger fra hele landet.

Ved den kommende generalforsamling forlader Lars VidebækUlla Davidsen og Svend Eggert Jensen bestyrelsen. Det har været en fornøjelse at arbejde sammen med de tre, som hver især har arbejdet aktivt i bestyrelsen og har bidraget til den gode stemning. De skal alle have en stor tak for det arbejde, de har gjort for FYC.

Forhåbentlig er der mange, der overvejer at kandidere til den nye bestyrelse. Der er i henhold til foreningens vedtægter mulighed for at meddele sit kandidatur så sent som på selve generalforsamlingen, men har man allerede nu besluttet sig for at kandidere, kan man ved henvendelse til web-masteren få mulighed for at præsentere sig selv på hjemmesiden.

I håbet om et stort fremmøde til årsmødet.

Anne Kaltoft
Formand for FYC