17.-18. april 2004 på Hindsgavl Slot

Referat ved Christian Gerdes & Susette Krohn Therkelsen

Foråret viste sig fra sin bedste side, og det gjorde FYC-medlemmerne også. Der var flot fremmøde i de smukke rammer på Hindsgavl Slot. Igen i år var der desværre igen enkelte, der undlod at møde op uden at melde afbud.

Lørdagens første session havde titlen: ”Er der efterhånden plads til den klinisk sunde fornuft?”.

Overlæge, ph.d Hanne Rolighed Christensen fra Klinisk Farmakologisk Enhed, Bispebjerg Hospital indledte med betragtninger over hvor evidensbaseret evidensen egentligt er. Det fremgik, at evidens på sin vis er stærk nok, men at vi tillader os at extrapolere resultaterne fra kliniske afprøvninger til klinisk praksis når det er belejligt.Vi savner i den grad fase 4 forsøg, dvs. »real-time« afprøvninger af fase 3 forsøgene (der i vidt omfang tjener markedsføringsmsæssige formål). Hanne mener ikke, at man kan tale om sund fornuft, idet den er subjektiv og man derfor alligevel aldrig kan opnå en fornuftsmæssig konsensus.

Overlæge, dr.med. Kamma Bertelsen, der er medlem af Etisk Råd, fortsatte med betragtninger over pligt-etik og nytteetik. Pligtetikeren bruger sit krudt på at informere og rådgive patienterne i henhold til gældende love og regler, mens nytte-etikeren informerer og rådgiver med udgangspunkt i empati og »hippokratiske« dyder.Kamma Bertelsen øsede naturligt af sin store erfaring indenfor diskussioner med etiske kernespørgsmål og man fornemmede, hvordan hun selv er nytteetiker i sit arbejde som onkolog.

Overlæge Dorthe Dalsgaard fra Kardiologisk afdeling, Herning Centralsygehus repræsenterede den decentrale kardiologi, der på grund af geografi, logistik og sund fornuft stikker lidt ud fra iøvrigt vedtagne behandlingsprincipper vedr. AKS her i landet. Her tænkes specifikt på, at man Herning ikke føler, at resultaterne fra DANAMI-2 retfærdiggør at man i Ringkøbing Amt implementerer primær PCI som standardbehandling til patienter med ST-elevationsinfarkter. Sagen var/er kontroversiel og det var spændende at få præmisserne ridset op. Dorthe argumenterede flot for, at man faktisk ikke er kontroversielle i Ringkøbing Amt, men derimod er evidensbaserede, idet transporttiderne til invasivt center overskrider det af ESC anbefalede.

Der kunne ikke drages konsensusskabende konklusioner efter oplæggene og den efterfølgende diskussion, på grund af emnets subjektive karakter. Alle var dog vist eneige om, at man skal have hjertet på rette sted og forsøge at træffe kliniske beslutninger, der først og fremmest tjener patientens tarv.

Efter frokost ved det smukke Lillebælt blev 4 udvalgte akademiske afhandlinger præsenteret. I år havde bestyrelsen bedt om, at afhandlingerne blev præsenteret i større perspektiv og lidt á la oversigtsforelæsninger. Vi blev på ingen måde skuffede over forlæserne: Lene Svendstrup (Haderslev Sygehus) holdt forlæsning om sit flotte arbejde om værdien af dyspnøklinkker til opsporing og korrekt diagnostik af patienter med hjerteinsufficiens. Lisette Okkels Jensen (Odense) har arbejdet med intravaskulær ultralyd (IVUS) og præsenterede resultater, der tyder på, at aterosklerotiske plaques i koronararterierne ændrer sig under simvastatinbehandling. Ulrik Dixen (Hvidovre) gav en oversigt over risikofaktorer for atrieflimren og satte sine egne data vedr. signalmidlet p-taks analyse i relief. Efter disse tre Ph.D-afhandlinger holdt Lene Holmvang (Rigshospitalet) foredrag om sit disputatsarbejde vedr. værdien af EKG-diagnostik hos patienter med akut koronart syndrom.

Efter den hårde videnskab fortsatte vi med uddeling af Nycomed Danmarks Rejselegat for Yngre Cardiologer. Inden aftenens delikate middag og efterfølgende hyggelige sociale samvær blev generalforsamlingen afholdt (omtalt andetsteds).

Søndag indledtes med overlæge, dr.med. Steen Dalby Kristensens State of the Art forelæsning om antitrombotisk behandling ved iskæmisk hjertesygdom. Et meget informativt og opdaterende foredrag om trombocytfunktion, hæmning af samme samt andre antitrombotiske principper.

Den afsluttende session på årsmødet var helliget uddannelse – det vil sige implementeringen af den nye speciallægeuddannelse. Der blev holdt tre indlæg som på hver sin måde redegjorde for »hvordan går det med implementeringen «, »hvor langt er vi nået«, og »hvad skal »man« gøre for at komme videre i systemet«.

Første indlæg var ved FYC’s repræsentant i uddannelsesrådet for kardiologi i Region øst Susette Krohn Therkelsen. Hun lavede en status (suppleret af Mette Worsøe, som kunne bringe det sidste nye og hotte), og der blev redegjort for det arbejde, der er lavet i uddannelsesrådene / uddannelsesudvalgene / følgegrupperne (kært barn har mange navne) i de tre regioner, hvor FYC har været repræsenteret i Region Nord ved Christian Gerdes, og i Region Syd ved Lisette Okkels Jensen.

Andet indlæg var ved læge Henning Beck fra Sundhedsstyrelsen. Han er den, der sidder og arbejder med overgangsordninger i Sundhedsstyrelsen, og han redegjorde for de forskellige overgangsbestemmelser.

Endelig holdt ledende overlæge Steen Dalby Kristensen, Hjertemedicinsk Afd. Skejby et indlæg om karriereplanlægning i lyset af den nye speciallægeuddannelse. Mere udførligt referat kan læses på www.fyc.dk.

Bestyrelsen takker de fremmødte FYC medlemmer og fordragsholderne for det store engagement og takker ikke mindst Nycomed Danmark som atter muliggjorde afholdelsen af vores årsmøde i de dejlige rammer på Hindsgavl Slot.